fbpx

Vi använder cookies. Läs mer på cookie policy.

Lergolv

Ett golv med flera goda egenskaper – lär dig mer hos Sunda Byggvaror

Lergolv eller gjutet lergolv som vi ibland kallar det har blivit relativt populärt de senaste åren och lergolv görs i allt från traditionella timmerhus till nyproducerade villor och i badrum.

Viktigt att tänka på gällande lergolv är att underarbetet vid kontakt med mark måste vara väl dränerat och uppbyggt av ett beständigt isolerande material. Vi rekommenderar skumglasgrus som är mycket bärkraftigt och stabilt som underlag för ett lergolv. Ett lergolv kan också byggas på exempelvis en befintlig betongplatta.

Andra redskap som kan vara användbara för att säkerställa ett slätt golv är en laser och en lång rätskiva. Ett fiffigt sätt att hålla koll på höjden vid utläggning av lerbruket är att rita ett streck på mursleven som laserstrålen då skall möta.

En laser slår mot markering på sleven vilket underlättar nivellering av golvet.

Blandare och redskap

Om ni önskar blanda eget bruk krävs en rejäl planblandare, lermjöl, mursand och armerande material, exempelvis hackad halm. De första lagren lerbruk till gjutna lergolv bör innehålla rikligt med ex hackad halm i längder om 5-6 cm. Mursanden kan vara 0-4 mm eller grövre. Om man inte vill blanda själv går det att köpa färdigblandade storsäckar med lerbruk L1:2 0-3 mm armerad där endast vatten tillsätts.

Richard

De första lagren lerbruk till gjutna lergolv bör innehålla rikligt med ex hackad halm i längder om 5-6 cm.

Den totala tjockleken brukar vara runt 5-10 cm, lite beroende på byggets övriga förutsättningar samt om golvvärmeslang skall gjutas in i lergolvet eller ej. Ett vanligt sätt att bygga upp lergolvet på är ett tjockare första lager med mycket fibrer i, sedan ett tunnare mellanlager i samma blandning och till sist ett eller två finlager med bara lermjöl och sand totalt max 10 mm / lager.

Ytbehandling av lergolv

När det kommer till ytbehandling av gjutna lergolv kan man i sista finputsningen antingen använda en färdig genomfärgad finputs eller tillsätta pigment i den befintliga blandningen. Till sist bör ytan behandlas med linolja i flera steg för att mätta ytan och göra den vattenavvisande. Många avslutar också med ett lager linoljevax. Vill man måla ett gjutet lergolv är äggoljetempera en bra produkt.

Ett gjutet lergolv är inte underhållsfritt men ger å andra sidan vackra golvytor, en stor värmelagrande massa i kombination med golvvärme, goda ljuddämpande egenskaper samt ett giftfritt golv.

Recept för lergolv

  • 1 del lermjöl
  • 3 delar mursand 0–4 mm
  • 2 delar fibrer så som hackad halm 2–4 cm, hampaskävor, spån eller annat
  • 2 del färsk ko/hästgödsel
  • 1 del vatten. Detta beror på vilken konsistens som önskas och vilken typ av fibrer som används

Tillvägagångssätt

  1. Mät ut höjden för golvet med laser eller murarsnöre.
  2. Börja sedan lägga ut första lagret lera ca 6-7 cm tjockt och bädda in eventuell golvvärmeslag. Golvvärmen bör vara monterad på en armeringsmatta längst ned i konstruktionen.
  3. Låt detta skikt torka med god luftväxling i rummet i några veckor. (Om golvet spricker något spelar detta ingen roll då kommande lager fyller upp dessa.)
  4. Fukta grovlagret och påbörja det första av två finputslager ca 10 mm tjockt. Låt detta torka.
  5. Fukta första finputslagret och börja lägga ut det sista finputslagret ca 5 mm. När detta skikt ”satt sig” något är det möjligt att släta ut ytan med en mjukare japanslev för att bryta eventuella kanter och ojämnheter.
  6. Mätta det färdiga lergolvet i flera steg med rå kallpressad linolja av hög kvalitet. Efter oljebehandlingen är det även möjligt att måla golvet med äggoljetempera.

Hur mycket behövs?

Till ett golv på 25 m2 går det åt ungefär 3 ton bruk. Då räknar vi med ett 7 cm grovlager. Detta gör de stora 1000 kg säckarna till lämpliga produkter. Blandar du lermjöl med egen sand behöver du ungefär 750 kg lermjöl.