Vi använder cookies. Läs mer på cookie policy.
En diffusionsöppen vägg innehåller vanligen: vindskydd på utsidan med relativt hög genomsläpplighet av vattenånga (lågt sd-värde), isoleringsmaterial som kan hantera fukt och ångbroms på insidan som har runt 5 gånger mindre genomsläpplighet av vattenånga (högre sd-värde). En diffusionstät vägg har istället en ångspärr på insidan.
Det var på 1970-talet man började använda plast som diffusionsspärr i byggnader. Detta var i samband med att man ville få ner energiförbrukningen genom att hindra den fuktiga men varma luften vandra ut genom vägg och tak, utan i stället använda mekanisk ventilation för att ventilera ut fukt. Även en diffusionsöppen ångbroms är lufttät och kan trycktestas men släpper igenom vatten i gasform. Därför behöver den tätas i skarvar och håltagning med hjälp av en särskilt tejp.
Även en diffusionsöppen ångbroms är lufttät och kan trycktestas
men släpper igenom vatten i gasform.
I en öppen konstruktion behöver alla material och även färgskikt släppa igenom vattenånga. Dessutom får inte materialen skadas av att suga upp och släppa ifrån sig fukt.
Vi säljer material för många olika lösningar för innevägg och yttervägg som lämpar sig för diffusionsöppna kontruktioner. Du kan välja fibergips och få en slät insida du sedan målar med till exempel äggoljetempera eller emulsionsfärg. Du kan också sätta träpanel eller använda lerskivor eller lerputs som hjälper till att hålla ett friskt inomhusklimat genom att fuktbuffra. När luftfuktigheten inne är hög suger materialet fukt och när den är lägre släpper den tillbaka det. Lera har naturligt en otroligt låg fuktkvot vilket gör att den suger fukt från materialen runt sig och på så sätt minskar risken för mögel som endast bildas vid en hög relativ fuktighet under längre tid.
Det är viktigt att ångbromsen som sitter på insidan är tätare och tillåter mindre diffusion än vindskyddet som sitter på utsidan för att konstruktionen ska torka upp på rätt sätt. En tumregel är att den varma sidans ångbroms ska vara fem gånger tätare än på den kalla sidan. För att säkerställa detta bör du kolla på materialens ånggenomgångsmotstånd som mäts i m/s (Z) eller m (sd).
En diffusionsöppen konstruktion harmoniserar med de material vi säljer. Vi ser många fördelar med att bygga diffusionsöppet. Bättre inomhusklimat, minskad risk för fuktskador på grund av byggfukt eller senare tillförd fukt och materialen som används kommer i stor utsträckning från förnyelsebara och miljömässigt rimliga källor.
Vi har satt ihop material till en komplett, diffusionsöppen, väggmodul. Du kan såklart välja andra öppna ytskikt ute och inne efter tycke ock smak eller öka isoleringstjocklek för att få ett lägre u-värde. Men detta är en bra utgångpunkt.
Ytterpanelbräda 25 mm råsågad furu
Funkispanel 21 mm finsågad gran
Slätspont 21 mm hyvlad kärnfuru
Ytterpanelbräda 21 mm finsågad gran grundmålad röd
Fibergips rak kant
Lerputs fin UKU 0–1 mm
Pärlspont 13×95 mm
Wibo’s Äkta Emulsionsfärg
Lerfärg
19 oktober
Lerskiva 22x625x1250 mm
Slätspont 19 mm
Claytec lerputs fin 06 25 kg
Dubbelfasspont 13×70 mm
Slipstrykning in- och utvändigt
Linoljefärg Invändig Halvblank 1 L
Hunton Nativo® träfiberisolering
Hunton Tescon Vana 75 mm 30 m
Linisolering skiva
Bison ångbroms
Bison Flextejp Pro
Claytec HFD internal 40 mm
Bison Vindskydd
Claytec HFA N+F D20 60×135 cm
Hunton Intello Plus ångbroms 3×20 m
Vindtät 12x1200x2740 mm
Vindtät Plus 19x1200x2740 mm
Claytec HFD internal 60 mm