fbpx

Vi använder cookies. Läs mer på cookie policy.

Renovera fönster

Träfönster är ofta tillverkade i segt fint virke och är därför lämpligt att renovera.
Många av momenten är sådana som kan göras utan tidigare erfarenhet eller tillgång till särskilda maskiner. Skrapning, glasning, kittning och målning är inga problem att göra med vanliga handverktyg. Även om du behöver byta hela eller delar av fönstrets botten- eller sidostycken, kan du göra det själv genom att köpa färdighyvlade fönsterdelar hos oss.

Vad behövs och hur går jag tillväga?

Är det enklare underhåll som ska göras, såsom komplettering av kitt och målning gör du det enklast när fönsterbågen hänger på plats. Behöver du glasa ur och kitta om i sin helhet är det enklare att lyfta ur bågen och jobba med den horisontellt, så då behöver du ett uppvärmt utrymme samt något att sätta för i fönsterhålet (fönsterparaply eller en måttsågad skiva). Ett arbetsbord i rätt höjd, något mjukt att stå på, samt arbetshandskar och munskydd gör arbetet lättare. Är det många fönster som ska göras parallellt kan man ordna så de kan målas hängande i rad, t.ex. genom att montera gångjärn på väggen.

Underarbete

Du kommer sedan behöva en bra större färgskrapa, och helst även en liten trekantig eller rundad för att komma åt bra i profilerna. Ska du avlägsna allt kitt och kanske även plocka ur glaset rekommenderar vi Speedheater Rapid Slim, som är mycket effektiv. Den används bäst ihop med ett kittstämjärn som skär mellan trä och kittfals med hög precision. Det är även möjligt att värma bort kitt med en vanlig värmepistol, men då ska man vara medveten om att den ger mycket höga temperaturer lokalt, med risk för att glaset spricker. En enkel skyddslösning är att såga till en masonitbit efter glasrutornas storlek och klä in den med aluminiumfolie.

Glasning & beslag

Om du ska ersätta glas kan du behöva en glasskärare och skärolja, alternativt beställer du glas i rätt mått på glasmästeriet. Man brukar sätta gamla blåsta glas i ytterbågen där de syns, och om man måste komplettera med nytt glas i så fall hellre sätta dem i innerbågen.

Man brukar sätta gamla blåsta glas i ytterbågen där de syns, om man måste komplettera med nytt glas sätts dem i innerbågen.

Se över beslagen om det är något som ska bytas. Man kan välja att ta bort alla beslag för att rengöra dem från rost runt om och rostskyddsbehandla. Färg på beslag kan tas bort genom behandling med brunsåpa, och rost kan avlägsnas med ättiksbad eller med stålborste på vinkelslip. Många väljer att fylla hörnjärnen med linoljekitt vid återmontering. Om de gamla skruvarna har rostat och skapat stora hål bör man borra ur och sätta plugg.

Grundmåla före glasning

Före glasning är det klokt att grundmåla bågen, annars kan träet suga olja ur kittet, vilket ger kittet sämre vidhäftning och förkortar dess livslängd. En del målar istället med schellack i glasfalsen i samma syfte. Låt målningen torka före glasning.

Efter grundmålning kan man fylla eventuella skador eller mindre sprickor med linoljekitt. Stora hål och sprickor bör hellre lagas med trä. Innan man lägger ned glaset brukar man lägga lite kitt i glasfalsen, så kallat tryckkitt, så att det blir tätt mot insidan där det kan uppstå kondens. Det är enklare att trycka glasen på plats om man väljer ett lite mjukare linoljekitt som appliceras tunt med fogpistol, vi saluför Fönsterkitt Natur för detta ändamål.

Glasning

Vid montage av glas används ofta kopparstift och stifthammare. Lägg gärna ett tunt skyddspapper på glaset så att det inte repas av hammaren. Renoverar du många fönster rekommenderar vi en stiftpistol. Stiftpistolen Fletcher Glaziermaster har en genomtänkt utformning på stiften, där den platta sidan gör det möjligt att slå in dem hårdare vid behov, och klacken gör att de kan dras ut vid nästa renovering.

play_circle
play_circle

Kittning

När glasen väl är på plats ska de kittas, vilket kan göras med linoljekitt och en kittkniv. Ta en så stor klump linoljekitt du kan hålla i handen, och knåda den ordentligt så att den blir plastisk. Om man är högerhänt är det lättast att påföra kittet från höger till vänster och “bre på” med kittkniven i höger hand och kittet i vänster. Var inte rädd för att det blir för mycket eller kladdigt! Tryck till ordentligt i hörnen så att det inte uppstår några luftfickor. Sedan efterdrar du från vänster till höger med kittkniven, för perfekta kittfalsar. Snedda upp med kniven i hörnet för att skapa ett skarpt veck. Överblivet kitt som hamnar på rutan rullas lättast ihop, och återanvänds till nästa ruta. Eftersläta försiktigt med fingret längs hela kittkanten.

play_circle

Målning

Nu är det klokt att direkt göra mellanstrykningen, om du jobbar med linoljekitt och linoljefärg. Om du inte mellanstryker inom ett dygn bör du helst vänta till kittet har oxiderat och återgått till sin ursprungliga volym, vilket tar ca 2 veckor. Annars finns det risk för rynkbildning av färgen på kittet. Låt färgen komma ut någon mm på glaset för att göra det tätt. När mellanstrykningen har torkat ordentligt gör du slutstrykningen, och målar även då ut lite på glaset.

När färgen har torkat är det dags att rengöra glasrutorna från eventuella kitt- och färgrester. Det görs med ett nytt rakblad (byt ofta) och lite diskmedel på glaset. Med ett spackelverktyg mellan kittet och rakbladet får du till perfekta kanter på färgen.

Arbetsgång i korthet

  1. Kontrollera hur bågen går i fönstret, kärvar det någonstans? Markera i så fall var det behöver tas ned.
  2. Tvätta av fönsterbågen med ljummet vatten med lite diskmedel, efterskölj med ren trasa.
  3. Ta bort löst sittande kitt och färg. Ska glasen lyftas ur gör man kanske det först och skrapar bågen utan glas. Använder man IR-lampa är det lämpligt att göra bägge momenten i ett.
  4. Se över trädelarna om det är någonting som behöver bytas. Korsmätning rekommenderas, samt test att fönstret fungerar fint i karmen efter utbyte av trädelar.
  5. Eventuellt tar man bort alla beslag och rengör dem från rost. Rostskyddsbehandla och återmontera.
  6. Grundmåla bågen och låt torka.
  7. Täta eventuella sprickor med kitt.
  8. Skär till glas. Montera glasen i tryckkitt och stifta fast.
  9. Kitta glasen och måla mellanstrykning direkt. Låt torka.
  10. Gör slutstrykning och låt torka.
  11. Rengör glasen.
  12. Sätt tillbaka fönstret och kolla om du behöver komplettera med nya tätningslister.

Underarbete

Glas och beslag

Målning och kittning