fbpx

Vi använder cookies. Läs mer på cookie policy.

Måla med äggolje­tempera

En färg för vägg, tak och snickerier i vackra kulörer och en äggskalsliknande yta.
Äggoljetempera är en naturlig färg av rå kallpressad linolja, vatten, ägg och pigment. Färgen har lång historisk förankring och har använts åtminstone sedan 1400-talet i allt från slott till koja.

Färgen avger inga farliga emissioner, även om den luktar linolja under oxidationens första dygn. Det finns också en ekonomisk och miljömässig vinst i att man endast blandar till den mängd som ska användas. Den råa linoljan och de ekologiska äggen är förnybara resurser, och färgen är hållbar i ett långt perspektiv.

Användningsområde

Den lämpar sig väl för tak, vägg och snickerier (lister, foder, dörrar, möbler med mera) och ger en matt/halvmatt yta med djup och lyster. Jord- och mineralpigmenten reflekterar ljuset på ett unikt vis och ger en levande och skimrande yta. För en blankare och mer tvättbar yta kan ytan med fördel poleras upp med borste eller polermaskin efter en tid.

Färgen fäster på de flesta underlag, såsom trä (obehandlat eller målat), papp, tapet, tyg, puts, betong, sten, lera samt byggskivor av t.ex. gips eller trämaterial. Grundfärgen av äggoljetempera ger god vidhäftning, binder underlaget, skapar jämnt sugande underlag samt påskyndar torkning av kommande färgskikt.

För att färgen ska fungera optimalt är recepten anpassade till olika ytor. Välj någon av nedanstående:

  • Vägg för matta/halvmatta ytor
  • Tak för matta/halvmatta ytor med mindre dropp
  • Snickerier för halvmatta till sidenmatta/halvblanka ytor till möbler, lister, foder, dörrar, fönster, köksluckor och våtrum.
  • Golv för mycket hög slitstyrka

Om det är en ”Vägg”-färg är det en kulör som inte lämpar sig till slitytor såsom snickerier eller köksluckor – vissa på grund av att de innehåller ultramarinblått eller -violett och tål ej stänk från sura vätskor såsom ättika. Andra på grund av att de innehåller ockror som är lite grövre pigment och är därför inte lika lätt att polera upp.

Är det en ”Vägg/Snick”-färg går den fint på både vägg och snickeri. På påsen finns då recept till både vägg och snickeri. Polera med fördel upp slitytor som du målat med snickeriblandningen.

Färgen du blandar själv

Du tillreder färgen enkelt själv hemma utifrån konceptet “färg i påse”, dvs en noga komponerad pigmentsblandning som ger färgen dess önskade egenskaper gällande vidhäftning, målningsegenskaper samt torktid med mera. Den färdiga pigmentsblandningen blandas med vatten, ägg och linolja och påföres med en bred moddlare. Du väljer själv om du vill använda färska ägg eller torkat ekologiskt äggpulver. Efter avslutad målning tvättas penslar, hinkar, mixer och eventuella övriga verktyg i olivoljetvål.

För att göra en hink färg behöver du

Såhär blandar du

  1. Ös färg i påse i vatten i en hink. Låt stå. Mixa.
  2. Äggolja. Mixa ägg och linolja i en ny hink.
  3. Väg upp äggolja och blanda med pigmentblandningen.
  4. Klart!

För en utförligare beskrivning läs hjälpredan.

palette Beräkna recept

Kulörer & färgval

Du kan hitta inspiration för ditt kulörval på många sätt. Inget sätt är bättre än något annat. Gör på ditt sätt eller prova dig fram! Om du tycker det känns svårt kan det löna sig att anlita ett proffs för att hitta rätt från början och slippa måla om och känna dig missnöjd ändå.

Redskap för äggoljetempera

Vid målning med äggoljetempera finns speciella temperamoddlare som har en ljus, lite mer följsam naturborst. De finns i olika bredder beroende på vad som ska målas. En bredare moddlare rekommenderas för att måla större släta väggytor, en smalare moddlare lämpar sig för träpanel, foder och snickerier. Särskild doppnings- och målningsteknik gäller vid äggoljetempera, vilket vi gärna berättar om när du kontaktar oss.

Penselvård

Vård av penslar är ett viktigt kapitel. En pensel av hög kvalitet kan hålla en livstid om den vårdas rätt.

Efter varje omgång med äggoljetemperafärg är det viktigt att noggrant rengöra sina moddlare. Det beror på att man vill påbörja nästa pass med torr pensel. Dessa penslar rengörs med olivoljetvål och eftersköljning i flera omgångar, ända tills penseln endast innehåller rent tvålskum, vilket enklast verifieras genom att penseln enbart luktar olivtvål. Häng den luftigt för att torka.

Upptäck våra välbalanserade och tidlösa kulörer och hitta dina favoriter. Och glöm inte grundfärg om du ska måla täckande.