fbpx

Vi använder cookies. Läs mer på cookie policy.

Verktyg till lera

Rätt verktyg gör jobbet roligare och resultatet bättre.

Verktyg med rätt balans

Generellt när det kommer till verktyg för putsning och murningsarbeten oavsett vilken typ av bruk som ska användas är det viktigt att balansen i sleven är bra och att greppet/handtaget är lagom stort. Att verktygen är väl balanserade är viktigt för att inte åsamka sig förslitningsskador. Vi har ett basutbud av professionella verktyg för lerputs och lerklining från KGC, Japanska putsslevar och egen import av en prisvärd allround lerputsslev.

Richard

Att verktygen är väl balanserade är viktigt för att inte åsamka sig förslitningsskador.

Blandning och applicering

Lerputs kan appliceras för hand eller med putsspruta om det är tunnare putspåslag utan armering i blandningen. Våra färdiga lerputser och lerbruk från Målarkalk, Claytec och UKU där enbart vatten tillsätts går fint att blanda med en blandarmaskin. För egna blandningar med halm till ex grovputs, lerklining eller gjutet lergolv krävs en kraftig tvångsblandare som kan slita sönder halmen.

Japanska premiumslevar

Våra japanska putsverktyg kännetecknas av fin precision och noggrant avvägda i bladtjocklek och bladlängd såväl som balans mellan handtag och blad. Verktyget med ett grövre blad lämpar sig för grovputs då det styva bladet har en utjämnande effekt. Slevar med 0,5–0,3 mm blad lämpar sig framförallt till finputs när mindre nivåskillnader ska jämnas ut eller glättning. Slevarna är gjorda i japanskt högkvalitativt stål. De tunna stålen (0,3–0,5 mm) är valsade och de tjockare (0,8–2 mm) stålen smidda. Vi har flera olika kant- och hörnverktyg vilket är viktigt om man vill ha en fin finish på sina putsade inner- och ytterhörn.

Det kan vara bra att ha en slev med spetsig topp för att komma åt i hörn.

Ytbearbetning

Vid bearbetning av finputsen finns en rad verktyg som kan användas för att uppnå olika ytor. Om en kompakterad yta önskas med intryckta sandkorn används en rivbräda i plast eller rivbräda i masonite. Om en yta med mer struktur önskas används en filtbräda med gummisvamp. Om en helt slät yta önskas kan lerputsen bearbetas med en japansk putsslev med 0,3-0,5 mm stål som ger mycket flex i bladet. Att uppnå en helt slät yta är svårt och kräver en del träning.