Vi använder cookies. Läs mer på cookie policy.
Lera är en finkornig jordart där över 15% av vikten består av partiklar med en diameter på mindre än 0,002 mm. Partiklarna benämnes ler. Naturligt fet lerjord hittas i och omkring vattendrag och är vanligt förekommande i Skåne, på östgötaslätten och västgötaslätten.
Att använda lera som byggmaterial är något man gjort i alla tider och i alla kulturer främst för att materialet är beständigt, förhållandevis billigt och lokalt. De förädlade byggmaterialen av lera vi främst stöter på idag är bla. murtegel och taktegelpannor.
Materialet är beständigt, lokalt och förhållandevis billigt
Lerans förmåga att buffra fukt har visat sig ha en positiv effekt både på inomhusklimatet människors hälsa. Lerpartiklarna släpper inte ut några kemiska föroreningar i rumsluften utan binder istället dessa. Den tunga densiteten som byggs in med lera jämnar också ut temperaturfluktuationer vilket gör det ”svalt på sommaren och varmt på vintern”.
Beroende på tillgång på lera har man historiskt använt lerklining i kombination med timmerhus. Ofta både för att vindtäta timmerskarven men också för att klina/putsa hela väggar som underlag för målning eller tapetsering.
Att lerklina eller putsa vägg inomhus med lera är möjligt på många olika underlag. Om inte underlaget själv erbjuder tillräcklig vidhäftning för leran kan man montera upp en vassmatta eller putsnät som putsbärare och på så sätt är det möjligt att få en lerklinad vägg på de flesta underlag. Lär dig mer om lerklining och ta del av ett recept.
Lera lämpar sig fint att gjuta ett golv med. Du kan även dra värmeslingor i gjutningen. Detta är ett fint sätt att nyttja lerans fina ljuddämpande och termiska egenskaper. En bärkraftig grundläggning är viktig och både skumglasgrus och perlite fyller denna funktion. Lär dig mer om lergolv och ta del av recept och tillvägagångssätt.
Ett enkelt, modernt och smart sätt att nyttja lerans fina egenskaper är att montera lerskivor på en träregelvägg eller i ett innertak som sedan finputsas. Resultatet är snabbt, slätt och naturligt.
Tillvägagångssätt
Tips. Du kapar enkelt skivorna med en sticksåg eller cirkelsåg.
Det går bra att blanda mindre satser med bruksblandare och visp men det är en stor fördel att blanda bruk till lerklining och lergolv i en planblandare/tvångsblandare. Paddlarna i denna rör sig horisontellt och hjälper då till att finfördela de armerande materialen i lerbruket. Bruket skall blandas väl i ca 20 minuter.
För grovputsning duger ett enkelt slipstål bra men när du kommer till finputsen har japanslevarna ett behagligt flex och lämnar en fin yta efter sig.
Finputsen kan också pigmenteras och du slipper då att måla väggen i efterhand.
Om du skall utföra putsarbeten i trähus glöm inte att armera alla väggvinklar och materialmöten med linnät eller glasfibernät för att förhindra sprickor uppkommer när huset rör sig.
Finputsglättare KAKU-GOTE 240 mm
Finputsslev SHIAGE-GOTE 180 mm
Ytterhörnslev fas MENBIKI-GOTE
Lerputsslev
Slipstål svärd 600 mm
Filtbräda gummi fin 20mm 140x280mm
Lerputs fin 06 25 kg
Vassmatta
Lerbruk L1:2 0-1 mm 1000 kg
Lerbruk L1:2 0-3 mm armerad 1000 kg
Lermjöl 1000 kg
Lermjöl 20 kg
Lerskiva Lemix 22 mm
Linnät bredd 1 m
Glasfibernät bredd 1 m
Skruv lerskiva 4,2×65 100 st
Rå kallpressad linolja
Grund och armeringsbruk 25 kg
Träfiberskiva HFA
Isolerskiva HFD
UKU Lerfärg
Fibergips rak kant