Lerklining

Beroende på tillgång på lera har man historiskt använt lerklining i kombination med timmerhus. Ofta både för att vindtäta timmerskarven men också för att klina/putsa hela väggar som underlag för målning eller tapetsering.

En lerklinad vägg består i allmänhet av ett lite tjockare grovputslager samt ett finputslager som är 2–3 mm tjockt. Som finputs kan man välja pigmenterad puts för att bespara sig måleriarbete och samtidigt få en väldigt härlig finish.

EXEMPEL PÅ RECEPT FÖR LERKLINING PÅ VÄGG

  • 1 del lermjöl.
  • 3 delar mursand 0–4 mm
  • 2 delar fibrer så som hackad halm 2–4 cm, hampaskävor, spån eller annat.
  • 0,5 del färsk ko/hästgödsel. Inget måste men bruket blir mer elastiskt och smidigt att jobba med.
  • 0,5–1 del vatten. Detta beror på vilken konsistens som önskas och vilken typ av fibrer som används.

TILLVÄGAGÅNGSSÄTT

  1. Se först till att timmerväggen är ren och dammfri. Montera sedan golvlister, taklister och smygar några cm utanför timmerväggen och använd dessa som riktmärken vid putsningen.
  2. Applicera sedan ett grovputslager så tjockt att du har ca 5 mm kvar till finputsen. Innan grovputsen torkat är det bra att putsa in ett linnät som extra armering för väggen samt även som förstärkning vid inner, ytterhörn eller andra övergångar.
  3. Fukta tidigare putslager och lägg på finputsen. Vänta nu tills ytan ”satt sig”, först då kan ytan bearbetas med en rivbräda, filtbräda eller stålbrätte.
  4. När finputsen torkat kan du välja mellan att låta den vara naturligt obehandlad, målad med lerfärg, äggoljetempera eller tapetsera denna.

Tips. Arbeta inte runt leran för mycket på väggen eftersom vidhäftningen mot timret då blir sämre.